Voeding

 

‘Je bent wat je eet’ is een bekende uitspraak. 

Het is inderdaad zo dat het lichaam, en ook de geest, voor een groot deel is opgebouwd uit wat je in je mond stopt.

 

De meeste mensen zorgen beter voor hun auto dan voor hun eigen lichaam. We hebben echter maar één lichaam en daar zullen we ons hele leven mee moeten doen. Hoe beter we er mee omgaan, waaronder de kwaliteit van de brandstof is die we erin stoppen, hoe beter ons lichaam blijft functioneren. Houd ook rekening met de beperkingen van het lichaam, het is een zeer fijngevoelig instrument. Het wil maar een ding en dat is gezond zijn. De investering van de eerste 40 jaar krijgen we terug in de volgende 40 jaar. Dat geldt ook voor de manier waarop we bewegen. Bewustzijn is de essentie.

 

Gezonde voeding werkt positief op je algehele gezondheid. Je voelt je fitter, je lichamelijke en geestelijke prestatievermogen verbetert en je gaat er beter uitzien.

 

In harmonie met jezelf en je omgeving

Biologisch eten is beter voor je gezondheid, wordt vaak gezegd. Maar wat is nu eigenlijk gezondheid? De Wereld Gezondheidsorganisatie formuleert het zo:

‘Gezondheid wil zeggen: in harmonie zijn met jezelf en je omgeving’.  Zo bezien heeft biologisch voedsel inderdaad een duidelijke meer waarde. Het draagt bij aan het evenwicht en de harmonie van het grote geheel en aan het evenwicht in onszelf. Het maakt uit of voedsel is geproduceerd met respect voor mensen, dieren en natuur. De biologische en biologisch-dynamische landbouw streeft ernaar de natuurlijke gezondheid en weerstand van planten en dieren te beschermen. Hoe beter het ecologisch evenwicht, hoe beter je ziekten en plagen kunt voorkomen en hoe minder het nodig is vervuilende bestrijdingsmiddelen te gebruiken. In de biologische landbouw worden dan ook geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en in plaats van kunstmest gebruikt men organische mest, afkomstig van compost en dierlijke mest. Bovendien wordt er geen gebruik gemaakt van genetische gemodificeerde gewassen. Hoe meer er voor schone landbouwmethoden wordt gekozen, hoe schoner en gezonder onze omgeving en die van onze kinderen blijft. Hoe meer wij ook in harmonie met onszelf en met onze omgeving kunnen leven. Biologisch voedsel werkt direct op je lichamelijke gezondheid. Omdat er geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt, krijg je daarvan dus ook geen reststoffen binnen. Er is geen kunstmest gebruikt, daardoor is er minder nitraatvorming dan bij gangbaar geteelde groenten. Bovendien worden in bewerkte biologische producten bij de bereiding geen kunstmatige conserveringsmiddelen, geur-, kleur- of smaakstoffen toegevoegd.

 

We hebben niet alleen een fysiek lichaam, maar ook een emotioneel en een mentaal lichaam. Deze drie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar voortdurend. Gedachten brengen emoties voort, beide hebben invloed op het lichaam. Denk maar eens aan iets leuks en voel hoe dat voelt in je lichaam. Denk dan nu aan iets wat je niet zo leuk vindt en ervaar wat dat voor uitwerking heeft.

 

Onze zintuigen zijn de poorten tussen de buiten– en de binnenwereld. Alles waar je naar kijkt, luistert, aanraakt, inademt/ruikt en in je mond stopt, heeft invloed op je gedachten, emoties en fysieke lichaam. Dus alles wat via je zintuigen binnenkomt heeft invloed op je gezondheid. Ben jij de poortwachter of een slaaf van je zintuigen? Laat je alles toe, of ben je selectief met wie je omgaat, waar je naar kijkt en luistert en wat je eet? Houd je van jezelf? Leer te voelen wat voor jou goed voelt.

 

Alles is energie. Ons lichaam is energie, maar ook onze voeding is energie.

Levenskrachtige voeding bevat veel meer levengevende energie dan doodgekookt en bewerkt voedsel. De voedingsmiddelenindustrie spreekt alleen maar over calorieën, eiwitten, vetten en koolhydraten, maar niemand heeft het over levenskracht, terwijl dat de essentie is van voeding. In feite zijn we lichtzuigers en geen calorieën eters.

Hoe zit dat dan en wat ís dan eigenlijk echte ge’zon’de voeding?

Er zijn zoveel meningen over, dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

 

10 jaar lang heb ik van alles en nog wat bestudeerd op het gebied van voeding, zowel de Westerse als de Oosterse visie. Vanuit de Westerse visie wordt er voornamelijk analytisch en naar het materiële aspect van voeding gekeken; de eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen, mineralen en calorieën. Vanuit de Indiase en Chinese visie wordt er meer holistisch naar voeding gekeken en naar het energetische aspect ervan; wat is voeding en wat doet het met je hele systeem, zowel fysiek, mentaal als emotioneel. Zij gaan ervan uit steeds weer de balans te herstellen door naar het totale plaatje te kijken.

 

Heb je problemen met je gezondheid, je gewicht of wil je graag meer weten over hoe je je lichaam zo optimaal mogelijk voedt om het zo lang mogelijk goed te laten functioneren?

Sta je open voor een andere kijk op voeding en gezondheid?

Bij een persoonlijke consult kunnen we kijken waar we e.e.a. kunnen optimaliseren.

 

Voor cursussen, workshops en presentaties zie cursussen.

 

Voor meer info info@sunharmony.nl